کرونا تکتک مشاغل جامعه را هدف گرفته، هیچ شغلی نیست که تحت تاثیر این بیماری قرار نگرفته باشد از راننده تاکسی و خرده فروشها گرفته تا حتی کارگران روزمزد، بازاریان همگی از کسادی بازار مینالند.
به گزارش روابط عمومی خانه صنعت، معدن وتجارت از کرمانشاه؛ حامد احمدیان عضو هیات مدیره خانه صنعت معدن وتجارت استان کرمانشاه طی یادداشتی نوشت:زمستان قدم قدم به روزهای آخر نزدیک میشود و بوی بهار را میتوان به راحتی در لابلای کوچه پس کوچههای شهر استشمام کرد. پرتوی خورشید با حرارت بیشتری پوست را نوازش میکند و روئیدن جوانههای درختان نشان از رسیدن نوروز میدهد.
نوروزی که شاید بخش مهمی از هویت خود را مرهون تکاپو و جنبش مردمان است و بدون خیابانهای مملو از جمعیت و بازار ماهیان قرمز و بوی عود و هیاهوی شیرین شب عید، سخت است تصور فرا رسیدن سال نو.
تجربه نوروز 99 بیشک از اتفاقات نادری است که ممکن است در طول عمر هیچکدام از ما تکرار نشود و امیدواریم که همانطور هم شود. به هر کیفیت، این نوروز نیز میگذرد آنچه از همه مهمتر است، سلامت شهروندان است که امید است با رعایت اصول بهداشتی، سلامت خود و جامعه را حفظ کنیم.
در باب ملاحظات بهداشتی و پیشگیری از کوید 19، نشریات و فضای مجازی به درستی وظایف خود را انجام داده و هرآنچه که لازم است را به اطلاع عموم رسانیدهاند و بنده نیز قصد تکرار مکررات را ندارم، هدف از نگارش این متن نگاهی هرچند اجمالی به تبعات اقتصادی این مهمان ناخوانده است.
کرونا چه به عنوان یک عامل اتفاقی و یا چه به عنوان یک سلاح بیوتروریسم، میتواند تاثیرات بسیار زیانباری بر اقتصاد کشور مقصد داشته باشد.
کم نیستند فرضیههایی که ویروس کوید 19 را ابزار دست ایالات متحده برای حمله به اقتصاد آسیا، بهخصوص شرق آسیا میدادند که با توجه به پیشرفت چشمگیر چین و کره جنوبی در چند سال اخیر و برنامههای آینده آن کشورها و همچنین مشاهده تاثیرات مخرب کرونا بر اقتصاد آنان، شاید چندان این فرضیه دور از واقعیت به نظر نرسد.
نرخ تولید و صادرات بهشکل چشمگیری در چین کاهش یافته و اکثر تولید کنندگان و کارخانههای بزرگ در وضعیت بحرانی به سر میبرند. فروش خودرو در چین بیش از 90 درصد کاهش داشته و حجم صادرات چین به پایینتر میزان خود در 15 سال گذشته رسیده است، همچین بازارهای بورس چین پس از تعطیلات سال نو کاهش ارزش 400 میلیارد دلاری را تجربه کردند.
براساس پیشبینیها رشد اقتصادی چین از 6.1 در سال گذشته به کمتر از پنج در سال جاری خواهد رسید که این خود به معنای عقب افتادن چند ساله چین از رقابت با ایالات متحده است.
اما در حالی که روزهای اخیر در کشور چین آمار مبتلایان به کرونا به شدت در حال کاهش است، در کشور ما ایران متاسفانه کرونا در حال اوج گیری است و روز به روز، شمار مبتلایان به صورت تصاعدی افزایش مییابد.
به دلیل تحریمهای بینالمللی اقتصاد ایران به شدت به داخل کشور وابسته است، زیرا کشور ما در یک جنگ اقتصادی ظالمانه قرار دارد و باید این واقعیت را پذیرفت که ایران هیچگاه همانند چین یا کره جنوبی توانایی استقامت در مقابل ضربههای سنگین اقتصادی ناشی از کرونا را ندارد.
اندک داد و ستد تجاری ایران با کشورهای همسایه، علیالخصوص عراق و ترکیه است که به محض گسترش کرونا هر دو کشور مرزهای خود را بر روی ایران بستند و متاسفانه نمیتوان بر این اقدام خردهای گفت، زیرا اولویت هر کشوری همواره حفظ جان شهروندان خویش است و اگر کشوری، غیر از آن انجام میداد، باید تعجب کرد.
از طرف دیگر عدم حضور مردم در جامعه به معنای فقدان تقاضا در بازار است که این امر به کاهش عرضه منتهی میشود، کاهش عرضه، سود تولید کنندگان را کاهش میدهد و چون شرکتها و کارخانجات از طرف دولت پشتیبانی مالی مناسبی نمیشوند، بنابراین اقدام به تعدیل نیرو کرده و کم کم به سمت تعطیلی پیش میروند، مسیری که متاسفانه در همین ابتدای کار کرونا در ایران، تعدادی از شرکتهای تجاری بزرگ در حال رسیدن به آخر خط آن هستند.
خیابانهای خلوت، مغازههای تعطیل، و فروشگاههای خالی همانند تیرهایی هستند بر پیکر اقتصاد کشور که باید هرچه زودتر برای بهبود این اوضاع چارهای اندیشید.
اما متاسفانه زمانی که کشور چین مبلغ 16 میلیارد دلار برای مقابله با کرونا در نظر میگیرد، کشور ما همچنان درگیر آمار و اطلاعات نادرست است و رسانهها مملو از حدسیات و آمارهای متفاوت. هر روز تنی چند از مقامات رسمی مبتلا شدن خود به کرونا را اعلام میکنند، هیچ برنامه مدونی از سوی مسؤولان ارائه نمیشود و از همه بدتر افراد غیر متخصصی که با تکیه بر اعتقادات و احساسات مرد، عنان کار را از دست متخصصان امر خارج میکنند.
حقیقت این است که با این شرایط نمیتوان کوچیکترین اقدام موثری انجام داد. برای مواجهه با اینچنین مشکلاتی نخستین قدم اطلاعات درست و همچینن اطلاعرسانی صحیح است، تا بر اساس این اطلاعات صحیح اقدامات لازم انجام شود.
کرونا تک تک مشاغل جامعه را هدف گرفته است از راننده تاکسی و خرده فروشها گرفته تا حتی کارگران روزمزد، بازاریان همگی از کسادی بازار مینالند گردشگری و توریسم تقریبا به صفر رسیده است، مشاغل اینترنتی با رکود شدید مواجه شدهاند و هیچ شغلی نیست که تحت تاثیر این بیماری قرار نگرفته باشد.
بازار شب عید همواره بازاری پررونق برای تمامی کسب و کارها بوده است و بسیاری از صاحبان مشاغل تنها با سود بازار شب عید است که خود را از ورشکستگی نجات میدهند، اما امسال نه تنها خبری از بازار شب عید نیست بلکه حتی میزان سود از ایام معمول سال کم کمتر شده است.
کرونا روز به روز قوی تر میشود و همانند گردبادی سهمگین درحال بلعیدن زیر بنای اقتصاد ایران است، ایران در لیست سیاه «افایتیاف» قرار گرفته است، قیمت ارز در روزهای اخیر شیب صعودی پیدا کرده است و اوضاع به شدت در حال خارج شدن از کنترل است، مسؤولان و کارشناسان مربوطه باید هرچه زودتر اقدام کنند.
اقتصاد ایران در حال کشیدن واپسین نفسهای خود است، اگرچه مباحثی مانند به تعویق انداختن بازپرداخت تسهیلات و مالیات مطرح شده است اما این به تنهایی نمیتواند چارهساز باشد، و اگر اقدامی صورت نگیرد، تبعات آن جبرانناپذیر خواهد بود و شاید مسکن موقت درد اقتصاد کشور در این روزها تزریق نقدینگی و حمایت مالی از بازار باشد، ذخایر ارزی کشور که برای اینچنین روزهایی پیشبینی شدهاند، میتوانند راه نجات اقتصاد کشور باشد، به شرط آنکه درست و به موقع به بدن نیمه جان اقتصاد کشور تزریق شوند.
==================
یادداشت حامد احمدیان / عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن وتجارت استان کرمانشاه
==================
انتهای پیام